Sy en yogaväska

Lätt
Syinstruktion: Väskar för din yogamatta

Beskrivning

Du älskar yoga? Och du gillar att vara kreativ med din symaskin? Då har vi för dig en fantastisk syinstruktion, med den kan du kombinera båda hobbyerna: En anpassad och individuell väska till yogamattan! Den är inte bara praktiskt och superfint, utan undviker också förvirring med andra väskor och mattor i yogaklassen. Skapa din egen runda väska enligt dina idéer och öka din förväntan på nästa Shavasana.

Klippa
1/13

Klippa

Det är bäst att mäta måtten på din ihoprullade yogamatta, för att se om dom måtten passar för din matta.

Innertyg:

2 cirklar med 16-17 cm diameter

2x B 24 cm x L 76 cm rektanglar

Utetyg e.g. Canvastyg:

1x cirkel med 16-17 cm diameter

2x B 24 cm x L 40 cm rektanglar

2x B 3 cm x L 8 cm rektanglar

Utetyg konstläder:

1x cirkel med 16-17 cm diameter

2x B 24 cm x L 40 cm rektanglar

Förbered utetyget
2/13

Förbered utetyget

Placera imiteringsläderet höger på höger på din bomullsrektangel och sy båda tillsammans med en sömmängd på 1 cm. Vrid nu vänster sida mot dig och sy sömmen med en knapp kant. Upprepa processen med den andra yttre delen.

Förbered dragkedjan
3/13

Förbered dragkedjan

Klipp ut två små rektanglar (B 3cm x L 8cm) från utetyget. Mäta hur mycket dragkedja du behöver för din väska (hellre för lång än för kort) Vik den lilla rektangeln på längden och sy 3x4 cm biten till dragkedjan i båda ändarna.Var försiktig när du syr över dragkedjan så att nålen inte går sönder.

Sy på dragkedjan
4/13

Sy på dragkedjan

Lägg inre tyget tvärs över med den vackra (högra) sidan mot dig, placera dragkedjan med öppnaren upp på den nedre längsgående sidan och lägg sedan utetyget på den med den fina sidan nedåt. Fäst de 3 lagren och sy dragkedjan med en dragkedjafot fast. Lämna ca 1 cm sömmar i båda ändarna.

Fortsätt med dragkedjan
5/13

Fortsätt med dragkedjan

För att sy den andra sidan till dragkedjan, lägg först det yttre tyget med den fina sidan uppåt framför dig.Dragkedjan med den redan sydda sidan lägger du med den vackra sidan nedåt på den yttertyg. Nu finns det två delar som ligger höger på höger framför dig. Det inre tyget lägger du också med den vackra sidan pekande ner på det. Upprepa syprocessen från föregående steg.

Quiltning av dragkedjan
6/13

Quiltning av dragkedjan

Vänd på båda sidorna av tyget, dra i dem (eller, beroende på materialet, kan du också försiktigt stryka dem) och sedan täcka hela saken med en knapp kant.

Sväng öppning
7/13

Sväng öppning

Dragkedjan är klar och du kan byta tryckfoten igen. Sy nu de yttre tygener höger på höger på lä.ngsidan tillsammans. Upprepa detta med det inre tyget. Men lämna här en svängöppning på cirka 18-20 cm fri.Sedan öppnar du dragkedjan minst halvvägs, så att du kan vända påsen också.

Så här syr man fast botten för erfarna sömmerskor
8/13

Så här syr man fast botten för erfarna sömmerskor

Obs: Detta moment kan vara lite krångligt. Nedan hittar du en förklaring för nybörjare som är enklare och lite annorlunda.

Sy nu de nedre delarna först till det inre tyget. Den vackra sidan pekar in i den halvfärdiga påsen. Observera: Det här steget är lite knepigt.Håll snyggt och sy långsamt, om du är lite osäker när du avrundar. Mellanåt, kolla om botten är tillräckligt stort. Med det yttre tyget fortsätter du på samma sätt. Men på dragkedjans nivå syr du fast väskvävbandet, genom att sy den vackra sidan av bandet till den högra sidan av yttertyget mellan botten och yttertyget. Bandet befinner sig nu i påsen. Upprepa processen på andra sidan. Se till att bandet inte är vriden. Sy nu på bandets höjd igen, alla tre lager (inre tyg, bandet och yttre förstyvning) ordentligt fast.

Så här syr man fast botten för nybörjare 1/5
8/13

Så här syr man fast botten för nybörjare 1/5

Du är nybörjare och tror inte att du kan klara av att göra det här? Då har vi tagit fram en annan, enklare metod för dig. För detta moment behöver man inte klippa till cirklarna av fodret! Vänd nu på väskan/fickan och tråckla ihop fodret och yttertyget vid de cirkulära öppningarna innanför sömsmånen.

Så här syr man fast botten för nybörjare 2/5
9/13

Så här syr man fast botten för nybörjare 2/5

Tråckla nu dit midjebandet innanför sömsmånen. Sy rätsida mot rätsida men se till att bandet inte är vridet.

Så här syr man fast botten för nybörjare 3/5
10/13

Så här syr man fast botten för nybörjare 3/5

Nåla nu fast cirklarna av yttertyg rätsida mot rätsida i öppningarna, detta kan vara lite krångligt, ta god tid på dig och nåla ordentligt. Sy sedan dit cirklarna med 1 cm sömsmån.

Så här syr man fast botten för nybörjare 4/5
11/13

Så här syr man fast botten för nybörjare 4/5

Bra, nu har du sytt fast cirklarna! Nu kan du snygga till den här sömmen antingen med overlock eller genom att sicksacka på din maskin.  

Så här syr man fast botten för nybörjare 5/5
12/13

Så här syr man fast botten för nybörjare 5/5

För att det ska bli ännu snyggare går det också att täcka sömmen med snedslå. Använd färdig snedslå eller gör en själv av lite fodertyg. Lägg nu snedslån kring sömmen och sy fast ordentligt. Se till att du får med båda sidorna av snedslån när du syr. 

Vänd din Väska
13/13

Vänd din Väska

I slutet, vänd din väska och stäng öppningen antingen genom att sy på symaskinen eller för hand med en magisk söm.