Syinstruktioner för ett vimpelspel

Lätt
icon
Sy vimpelspel

Beskrivning

Ett vimpelspel är ett riktigt blickfång i varje rum och vid varje tillfälle. När du en gång vet hur du tillverkar ett vimpelspel kan du sy ett nytt passande vimpelspel för varje tillfälle. Till exempel till födelsedagar, bröllop, skolstarter, trädgårdsfester...

Gör mänster
1/10

Gör mänster

Gör ett mönster genom att utgå från ditt tyg. Du hittar här även tre mönster för de klassiska vimpelformerna. Vimplarna är klassiska trekanter men det är heller inget problem om du rundar av den undre kanten eller gör ett zick-zack-mönster. Gör det som passar dig bäst!

Klipp ut
2/10

Klipp ut

Nu klipper du ut önskat antal vimplar. Du kan naturligtvis själv bestämma hur många du vill ha. Vi rekommenderar mellan sex och tio vimplar för ett vimpelspel som är ungefär 2 m långt.

För vimplar i form av ett mönster från tyget: För detta gör du en förlaga och lägger på det utbredda tyget i ett lager. Sedan kör du med rullkniven en gång runt förlagan eller klipper med saxen precis längs kanten. Du upprepar detta tills du har dubbelt så många bitar som du vill använda för ditt vimpelspel.

För vimplar i en enkel form: Om du har ett tyg utan ett tydligt igenkännbart mönster kan du naturligtvis placera tyget på din skärmatta i flera lager och klippa flera vimpelbitar samtidigt. Försök i så fall att vara så exakt som möjligt.

Sy vimplar
3/10

Sy vimplar

Nu lägger du två vimpelbitar med de räta (snygga) sidorna mot varandra och syr ihop dem, förutom överkanten. Du använder en sömsmån som är ungefär lika bred som pressarfoten. Detta innebär att tygernas högra kant är i linje med pressarfoten. När sömmarna når trianglarnas spets gör du en snäv vändning eller syr många små stygn.

Tips: Innan du syr ihop tyget kan du också applicera applikationer som bokstäver, siffror eller broderier på vimpelbitarna.

Klipp av spetsen
4/10

Klipp av spetsen

När du har tillslutit sidorna, klipper du av den nedersta spetsen på vimpeln (men klipp inte i sömmen), så att spetsen ligger bra efter att du vänt på vimpeln.

Vänd vimpeln
5/10

Vänd vimpeln

Nu vänder du vimpeln.

Stryk vimpeln
6/10

Stryk vimpeln

Stryker en gång så att den blir slät och rynkfri.

Klipp av kanterna rakt
7/10

Klipp av kanterna rakt

Om den övre kanten inte redan är rak, kan du klippa den rak nu. Det underlättar monteringen i nästa steg.

Lägg vimplarna i en kedja
8/10

Lägg vimplarna i en kedja

Lägg nu vimplarna framför dig på det sätt som du vill ha vimpelspelet.

Lägg vimplarna i en kedja
9/10

Lägg vimplarna i en kedja

Fäst sedan de enskilda vimpelbitarna i varandra med kantbandet. För att göra detta viker du kantbandet på hälften, håller ihop den och tar tag i vimpeln där du vill att den ska placeras och fäst den med en knappnål. Sy därefter längs kantbandet och se till att få med alla tyglager.

Gör klart vimpelspelet
10/10

Gör klart vimpelspelet

Nu kan du ännu en gång styrka vimplarna och så är vimpelspelet klart!

Hoppas att det blir kul!

Du kan också se alla steg i vår instruktionsvideo (på tyska):