Skaffa en solstol

Lätt
Skaffa en solstol

Beskrivning

Gör ett nytt överdrag till en solstol - ditt sommarprojekt! Har du hittat en gammal solstol i källaren eller gillar du inte överdraget på din nya trädgårdssäng? Köp det solstolstyg du gillar, och gör själv ett överdrag till din solstol utifrån denna guide, där vi visar dig - steg för steg - hur du gör. Du kan även montera en fin kudde för huvudet, på din solstol. Vi rekommenderar att du använder ett solstolstyg eftersom de redan är skurna på bredden så att de passar på solstolar och de ska därför inte spikas i kanterna.

Ta bort den befintliga duken och mät den
1/9

Ta bort den befintliga duken och mät den

Om du vill täcka om en gammal solstol måste du först ta bort dess gamla överdrag. Du kan använda de gamla måtten för det nya solstolstyget. Om det gamla överdraget inte finns tillgängligt måste du mäta om längden på solstolen. Observera att tyget kan hänga lite. För att vara på den säkra sidan, lägg till 1 cm av sömsmånen upptill och nedtill och 8 cm för uppvikningen.

Tack vare vilstolstyget är bredden redan lämplig för liggstolar, så du behöver inte sy sidorna. Om du använder ett annat tyg, klipp av sidokanterna därefter.

Klipper
2/9

Klipper

För att lägga till en kudde till din fåtölj, skär två 40 cm x 20 cm rektanglar från dekorativt tyg utomhus. Du behöver också två sladdar på 15 cm vardera.

Att fästa remmarna på kudden
3/9

Att fästa remmarna på kudden

Lägg de två rätta tygbitarna på kudden vända mot varandra. Mät 10 cm från andra sidan upptill och fäst en av remsorna mellan de två tyglagren. Fäst änden av tejpen från toppen till insidan av sömsmånen med några stygn. Gör samma sak på andra sidan av toppen med en annan tejp.

Stäng kudden med en raksöm
4/9

Stäng kudden med en raksöm

Stäng kudden med en raksöm, men lämna en öppning i botten för att vända. Banden är nu också fastsydda.

Vaddering av solstolsdynan
5/9

Vaddering av solstolsdynan

Vik kudden genom öppningen och fyll kudden med fiberfyllning. Stäng öppningen med en symaskin eller för hand.

Fixera dessa kanter
6/9

Fixera dessa kanter

Sidorna på ett solstolstyg behöver inte servas. Stick ändå upp kanterna både upptill och nedtill 1 cm respektive och stryk över dem en gång. Vik sedan över tyget 8 cm på varje sida en gång till och fixera dessa kanter igen genom att stryka.

Fäst kudde
7/9

Fäst kudde

Öppna de strukna kanterna igen uppifrån och sy fast kuddremsorna till ett 1 cm veck. Se till att kudden är i mitten av tyget och att remsorna är på samma avstånd från ytterkanten.

Sy på bården
8/9

Sy på bården

Klipp till tyget till solstolens bredd plus 2 cm. Vik tillbaka bygelkanterna på loungestolens tyg och nåla fast klädseln över kanten på 8 cm. Vik de två ändarna av bården inåt 1 cm vardera. Sy nu bården till den övre och nedre änden av solstolstyget med två sömmar. Detta stänger kuvertet automatiskt.

Klädsla om solstolen
9/9

Klädsla om solstolen

Det nya fåtöljöverdraget är nu klart! Nu är det bara att täcka över ramen med ett överdrag och njuta av sommaren med en ny vilstol.