Naturliga tyger

NATURLIGA TYGER

Är du en person som älskar att vara ute i naturen och gärna vill realisera dina syprojekt med naturliga material av hög kvalitet? Fråga oss om naturliga material och sätt igång direkt. Nu finns det inget som hindrar dig att njuta av dina sommarstunder med en bra bok eller en egentillverkad t-shirt av linne eller bomull!

Linne

Linne

Lin är en naturfiber från stjälkarna på den gamla kulturväxten flax. Lin har ljusblå blommor med fem blomblad och blir mellan 60 och 100 cm hög. Vid skörd dras linet upp med rötterna och torkas i buntar. Stjälkarna bryts sönder så att man ska kunna utvinna fibrerna. Fibrerna spinns till garn och vävs under vävprocessen till linneLinne svalkar skönt och är slitstarkt.

Ren bomull

Ren bomull

Bomull är en växtfiber från bomullsplantan. De färdiga gula blommorna bildar fruktkapslar efter ungefär 50 dagar . Kapslarna öppnar sig och vitt fröhår kommer fram som hänger som fluffiga bomullsbollar på växten. Efter skörden pressas de samman till bollar. Sedan tvättas bollarna flera gånger för att avlägsna växtrester och fibrer som är för korta. De långa fibrerna spinns sedan till garn och förädlas vidare till bomullstyg. Bomull är ett tyg som kan andas och är slitstarkt.

Siden

Siden

Siden är en animalisk naturfiber som utvinns ur silkesmaskens kokong. Larverna i denna familj lever huvudsakligen på mullbärsblad och börjar spinna in sig när de blivit 10 cm långa. Av en enda självproducerad tråd bildar larven en hårt klistrad kokong med silkeslim. Tråden i en ostörd kokong kan bli upp till 3 km lång. För att kunna utvinna silkestrådarna kammas ytskiktet på kokongen. Sedan det råa silket av och kokas i vatten och såpa för att ta bort limmet från trådarna och för att få fram den typiska glansen. Silke är temperaturutjämnande och skrynkelbeständigt.

Råull

Råull

Råull kallas ull som kommer från skinn från levande får. Ett får måste klippas på så sätt att det blir ett sammanhängande stycke fårskinn. När skinnet har rengjorts kammas ullen och tovorna tas bort. De ulltappar som blir resultatet spinns sedan och kan färgas. Vid vävning uppstår sedan den slutliga textilen råull. Materialet är självrengörande, isolerande och andas väl.